Colindători de pe Târnave, de pe Olt și de pe Mureș au vestit Nașterea Mântuitorului în Retiș, pe Valea Hârtibaciului

0

Dragostea de sat și de obiceiuri i-a determinat pe retișenii născuți și crescuți în spiritul tradițiilor acestei vetre de credință și spirit românesc, dar plecați pe alte meleaguri, să revină acasă pentru a vesti Nașterea Domnului, prin vechile colinde care mai demult umpleau satul în ajun de Crăciun.

Inițiativa grupului Hârtibaciul din Retiș coordonat de Radu Drăgan, s-a bucurat de sprijinul primarului Liviu Modoi și la Căminul Cultural din Retiș și s-a organizat un minunat concert de colinde la care au participat cete de colindători și interpreți de mare valoare.

Concertul a fost prezentat de îndrăgita hârtibăceană Lia Maria Bologa, bucuroasă să revină în satul care, în anii începutului de carieră, i-a oferit cadrul coregrafic pentru cântecele sale, Rara retișană înscriindu-se în tezaurul folcloric al văii Hârtibaciului.

După o scurtă dar emoționantă prezentare aceasta le-a colindat retișenilor minunate colinde din bogatul ei repertoriu și două împreună cu interpretul  Nicolae Rusan care le-a oferit spectatorilor colinde din zona Alba Iuliei.

Alt interpret, primit cu aplauze a fost Iuliu Andrei Românică de la Radio Mureș care a încântat cu colinde din vatra de cultură românească Mureșul superior. În afara colindelor tradiționale acesta a prezentat  o minunată colindă țigănească dar și o variantă de colindă a cunoscutei balade Miorița.

După ce acești îndrăgiți interpreți de folclor autentic românesc și păstrători  și cultivatori ai tradițiilor au deschis spectacolul, a venit rândul cetelor de colindători să bucure inimile spectatorilor.

Pe scenă a urcat o familie din Boiu care a pregătit casa și masa , cu colaci, pâine carne și cârnați pentru primirea colindătorilor. Aceștia au urcat pe scenă, au colindat de intrare în casă și după ce au fost primiți au dat glas unor colinde de pe zona Târnavei Mari din care n-a lipsit colinda fetei de măritat. După ce au fost omeniți  de stăpânul casei, colindătorii au jucat fata și gazda și apoi le-au făcut cuvenitele urări de Crăciun.

A urmat apoi ansamblul Junii Cetății din Rupea conduși de neobosita Eugenia Nistor și talentatul taragotist Ghiorghiță  Radu. Acești păstrători ai tezaurului folcloric au încântat cu colindele din bogata vatră folclorică a zonei Rupea.

În aplauzele spectatorilor au urcat pe scenă ceata colindătorilor din Retiș, formată din cei veniți acasă din Sighișoara, din Sibiu și din Agnita, pentru a colinda așa cum numai în satul lor se colinda odată. Atunci bărbații tineri, în ajunul Crăciunului, urcau  în turnul bisericii și colinda lor răsuna peste sat, uneori auzindu-se și în Brădeni. Când bărbaţii terminau de colindat în turnul bisericii, două cete de feciori luau la rând casele gospodarilor şi colindau tot satul. Colectivizarea a depopulat satele și de Crăciun și colindătorii sunt nepoții celor care mai sunt în sat și colindele lor sunt cele clasice, Trei păstori se întâlniră și O ce veste minunată.

Grupul Hârtibaciul din Retiș au dat glas vechilor colinde, cântate în stil antifonic așa cum  au colindat retișenii dintotdeauna. Cei prezenți au ascultat cu drag colindele, În orașul Viflaem, Acum am văzut minune, Trei crai de la răsărit și Vremea.

Împreună cu grupul retișenilor au colindat  Ioana Bogdan și Marcel Părău.

Suita de colinde tradiționale a fost încheiată de grupul „Străjerii Sighișoarei” format din foști și actuali polițiști printre care și Radu Drăgan inițiatorul concertului, care fiind preocupați de păstrarea și promovarea  tradițiilor au cântat colinde din mai multe zone dar în special din zona Târnava Mare.

Corul Teufania, împreună cu preoții Cosmin Dănilă și Țânț Florin au interpretat o suită de colinde religioase.

A urmat apoi un show de o jumătate de oră susținut de popularul interpret Aurel Tămaș. Alternând colindele cu cântece laice acesta și-a amintit de „Când era mai mic” până când, în final a constatat că „Viața-i trecătoare” .  A colindat împreună cu spectatorii și le-a cântat de joc și aceștia au jucat.

Concertul de colinde de la Retiș a fost încheiat de interpreții hârtibăceni Marinela și Florin Suciu care au colindat împreună cu spectatorii,  O ce veste minunată și Trei păstori se întâlniră.

A fost un concert minunat  de care s-au bucurat interpreții și spectatorii și pentru care organizatorii merită felicitări.

I.Bârsan

 

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *