Un nou stagiu de pregătire practică în Portugalia-Barcelos

2

În perioada 12-30 aprilie 2021, 15 elevi agnițeni din clasa a X-a C calificarea ,,Confecționer produse textile” de la Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” din Agnita, însoțiți de cele două cadre didactice, prof. Ionele Daniela Elena – coordonator proiect și Prof.Andrei Anca Florinela – responsabil cu pregătirea lingvistică, vor efectua stagiul de pregătire practică la operator economic din Barcelos Portugalia, stagiu care se  derulează în cadrul Proiectului Erasmus+ „COMPETENȚE EUROPENE PENTRU VIITOR prin stagii de practică în companii europene”, implementat de colegiul nostru.

Cei 15 elevi vor experimenta realităţile occidentale de pe piaţa muncii prin intermediul organizaţiei intermediare AIAM – Associação Intercultural Amigos da Mobilidade Barcelos și a operatorului economic Com-prensa, Impressão Têxtil, Lda Barcelos, într-un sistem în care accentul este pus pe aplicaţiile practice, iniţiativă, seriozitate, implicare şi valorizarea ideilor.

AIAM este organizația care se ocupa de organizarea aspectelor practice și logistice a mobilității, asigurând cazarea în campus-ul propriu, în camere pentru 2-3 persoane, cele 3 mese/zi la restaurantul campusului, va realiza transferul de la aeroport Barcelos-Porto, transportul zilnic la partenerul de primire, va oferi informații necesare traiului de zi cu zi pe perioada mobilității, va furniza informații referitoare la protecția și siguranța elevilor, norme de comportament, va realiza reuniunile săptămânale de monitorizare prin discuții cu elevii/prof. însoțitori și va aplica chestionare.

Participanții la mobilitate au parcurs un proces de pregătire în conformitate cu nevoile lor: de a cunoaște conținuturile programelor de învățare, drepturile și responsabilitățile ce le revin prin participarea la proiectul de mobilitate, aspecte de cultură organizațională din țara gazdă, aprofundarea competențelor de comunicare în limba engleză – ca limbă principală a proiectului, sarcinile de lucru, persoanele desemnate să le acorde sprijin și mentorat, cunoașterea unor aspecte culturale și interculturale care să faciliteze buna integrare in echipele de lucru ale organizației de primire.

Elevii agnițeni vor parcurge modulul de pregătire practică comasată specific propriei specializări (confecționer produse textile), iar de-a lungul celor 90 de ore de pregătire practică vor intra în contact cu mentalitatea şi piaţa muncii europene, dobândind noi abilități și aptitudini care să răspundă solicitărilor specifice pieței muncii din Europa, la standarde înalte, corespunzătoare cerinţelor actuale din domeniu..

Practicanții vor exersa competențele specifice în cadrul modulului „Cusături utilizate la confecționarea produselor textile”, putând să își auto-testeze abilitățile de muncă și comunicare în echipă, fiind puși în fața unor situații identice cu cele din viața profesională reală, de a colabora cu colegi puțin sau deloc cunoscuți, pentru atingerea unor obiective comune. Nu în ultimul rând, elevii vor avea posibilitatea să își clarifice viitoarele opțiuni de carieră, descoperindu-și talentele, abilitățile și vocația.

Duminică 11aprilie 2021, plecăm la drum plini de entuziasm și curiozitate, cu dorința de a învăța lucruri noi și utile. Avem convingerea că această experiență le va aduce elevilor beneficii majore, atât pe plan profesional cât și pe plan personal, că vom întâlni un sistem  în care accentul nu este pus pe  memorare mot–a-mot, ci pe iniţiativă, seriozitate şi implicare, iar toate aceste lucruri le vor descoperi la operatorul economic la care vor fi repartizaţi și unde vor fi  întâmpinaţi cu amabilitate, ospitalitate şi dorinţa de a ajuta.

Portugalia venim!

 

Comentarii de pe Facebook

2 thoughts on “Un nou stagiu de pregătire practică în Portugalia-Barcelos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *