Practică europeană în Granada-Spania
În anul școlar 2019-2020, Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” a aplicat pentru un proiect european de tip „Erasmus Plus – Mobilități” și a câștigat o finanțare în grant total de 168.669 Euro. Proiectul, cu titlul „COMPETENȚE EUROPENE PENTRU VIITOR prin stagii de practică la nivel european” are un grup ţintă de 55 elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a domeniul Textile- Pielărie, Comerț și Electronică-Automatizări. Selecţia participanţilor, desfăşurată în luna februarie și martie a acestui an școlar, 2020-2021, a urmat o procedură riguros elaborată, completată de o pregătire lingvistică și culturală coordonată de doamna profesor Andrei Anca Florinela și o pregătire pedagogică coordonată de doamna profesor Ionele Daniela Elena, coordonatoarea proiectului.
La momentul actual, un grup de 20 de elevi se află în stagiul de pregătire practică în Granada-Spania, însoțiți de cele două doamne profesor, Ionele Daniela-Elena și Andrei Anca Florinela.
Prima zi a stagiului a debutat cu o ședință tehnică cu partenerii din Granada, M.E.P. EUROPROJECTS GRANADA S.L. (Mobility European Projects Granada), ne-au fost prezentate firmele în care elevii vor realiza stagiul de practică, condițiile de cazare și cele de masă. Cazarea grupului este la Hotel Los Girasoles-Granada, iar cele trei mese vor fi la Casa Braulio. După prânz, elevii au vizitat cele trei firme la care au fost repartizați pentru desfășurarea stagiului, câte șase ore pe zi.
Săptămână 1 a mobilității a fost destul de consistentă, plină de activități practice și culturale. Primul obiectiv vizitat al orașului Granada a fost Palatul Alhambra care este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică, astfel că împreună cu Marea Moschee din Cordoba reprezintă cele mai prestigioase dovezi ale prezenței musulmane în Spania din secolul VIII până în secolul XV. Cuvântul Alhambra provine de la Al Hamra (الحمراء), ” roșu ” în arabă, datorită culorii stâncilor pe care este construit palatul. Alhambra este un ansamblu de clădiri într-o fortăreață care domină câmpia și orașul Granada.
Un alt obiectiv important al orașului vizitat este Muzeul de Stiinte din Granada, unde am putut vedea Pendulul lui Faucault, imens si majestuos, Sala Biosfera care arată ca un loc de joacă, foarte colorat, luminițe, sunete, butoane, Mariposario, expoziția de fluturi tropicali și muzeul corpului uman și BioDome care este un spațiu captivant cu ființe vii ca protagoniști, dar mai presus de toate este un loc pentru educația mediului, conservarea speciilor și cercetarea științifică. În BioDome, animalele terestre, aeriene și acvatice sunt armonizate cu vegetația zonelor de origine: copaci, arbuști, erbacee, epitifite și liane, generând reprezentări ale ecosistemelor și crescând biodiversitatea BioDome în raza sa climatică.Totul a fost impresionant și captivant, ţinând cont de faptul că iei doar un bilet de 6 euro și poți sta o zi întreagă în muzeu.
Săptămâna s-a încheiat cu două excursii mari, Sevilla și Cordoba. Sevilla ne-a impresionat cu Plaza de Espana care este un complex arhitectural situat în parcul Maria Luisa în orașul Sevilia și care constituie cea mai mare clădire dintre toate cele care au fost ridicate în oraș în secolul al XX-lea.
Moscheea-Catedrala din Cordoba este o clădire impresionantă și unică, cuprinsă în Patrimoniului Mondial UNESCO din 1984, probabil cel mai important monument din întreaga lume musulmană de vest și una dintre clădirile cele mai uimitoare din lume în sine. Evoluția completă a stilului Omeyan în Spania poate fi văzută în diferitele sale secțiuni, precum și în stilurile gotice, renascentiste și baroce ale părții creștine.
Am încheiat săptămâna obosiți, dar impresionați de minunățiile Spaniei. Urmează alte două săptămâni de foc, pline de surprize și noi provocări.
Din Granada-Spania, noi, elevii și profesori Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” vă salutăm și vă dorim ca măcar o dată în viață să aveţi parte de experiențele noastre plăcute.
Coordonator proiect,
Prof. Ionele Daniela Elena
Comentarii de pe Facebook