Lolele – Bucuria agnițenilor de a se reîntâlni

0

A fost ce-a de a XIII-a ediție a evenimentului agnițean „Fuga Lolelor”. Au trecut 13 ani de când agnițenii s-au hotărât să reia obiceiul săsesc, să îmbrace costumul de Lolă și să se bucure împreună.

Poveştile despre acest obicei sunt multe, a Ursulei care îmbrăcată în zdrențe i-a bătut pe tătari cu biciul, schimbarea starostelui de breaslă, fugărirea iernii (spunea profesorul Ozco pe vremea comuniștilor) și versiunea folcloric românească „Vin sașii din Floandăra, îmbrăcați ca lolele, călca-i-ar nevoile”

Dincolo de toate explicațiile filozofico – științifice, cu trimiteri în străfundurile arhaicului, Fuga Lolelor din Agnita este un prilej pentru agnițeni de a se bucura de acest obicei pe care nu vor să-l lase să se piardă. Este  un motiv pentru mulți din cei plecați să revină acasă, acasă în Agnita, unde să se întâlnească și să petreacă cu prietenii, stâmpărându-și dorul.

Obiceiul a fost preluat de români, după plecarea sașilor, ca o bucurie a regăsirii amintirilor din copilărie, când ieșeau în oraș și priveau alaiul de măști, admirau ursul, căluțul dar mai ales pe mânuitorii de bice care își etalau dexteritatea, își aminteau de emoția cu care primeau o gogoașă de la o lolă pe care nu o cunoșteau și abia a doua zi aflau că a fost nenea Fritz, vecinul.

Acum, la a XIII-a ediție au îmbrăcat costumul de lolă peste 260 de agnițeni din care peste 80 sunt lole tinere, cu vârsta sub 18 ani, ceea ce înseamnă că și în anii următori tradiția va continua.

La ora 10,oo fanfara a dat semnalul de plecare, lolele s-au încolonat ținându-se de bice și plesnitorii au început să deschidă calea cu pocnete  de bice și alaiul a pornit cu mare zgomot  pe artera principală a orașului.

În fața primăriei au fost întâmpinate de oficialități și de mulțimea spectatorilor, agnițeni și turiști, veniți participe la acest eveniment unic.

Președintele asociației „Breasla lolelor”, Radu Curceanu i-a salutat pe cei prezenți, lole și spectatori spunând;  „Iată-ne din nou împreună, cu intenția declarată de a alunga spiritele rele și de a proteja moștenirea și tradițiile culturale ale orașului nostru,… Suntem și astăzi din nou angrenați, ca și în ultimii 12 ani într-o manifestare care ne aduce împreună, care ne definește identitatea și care ne face să ne simțim mândri că suntem agnițeni”.

Doamna Hutter Doris  reprezentanta  Asociației  sașilor Agnițeni din Germania și a lolelor din Nurnberg  a adresat salutul  în versuri; „Acest obicei are, ca să știți,/ 330 de ani împliniți!/ Eu le spun la toți care l-au promovat,/ din  suflet „Mersi!„ Cu plăcere am luat / avionul să vin, să petrec azi cu voi, /dar și să aduc salutări de la noi/ din Nurnberg și de la acei ardeleni/ care în suflet mai sunt agnițeni.”

Bogdan Pătru, lola cu numărul 1, cel care a readus obiceiul în cultura orașului, a salutat cu tradiționalul „Hiraaaai! și a spus; „Astăzi în Agnita puteți asculta povestea noastră, veche de 330 de ani, despre vitejia Ursulei care a salvat Cetatea și despre meșteșugarii sași care au păstrat obiceiurile strămoșești, La sfârșitul zilei veți pleca acasă zâmbind și molipsiți de la buna noastră dispoziție, așteptând încă un an ca să fim împreună”

Din partea administrației locale a vorbit viceprimarul  Murgoci Costel care le-a mulțumit organizatorilor pentru realizare acestui eveniment și le-a urat lolelor distracție plăcută.

După aceste cuvântări programul lolelor a continuat cu dansul ursului, reprezentantul breslei tăbăcarilor, dansul căluțului reprezentantul breslei croitorilor și al breslei dogarilor, în care au dansat doi mânuitori de cercuri având pe ele șase pahare cu vin.

Un moment aplaudat de cei prezenţi au fost dansurile populare săsești și românești,  prezentate de un grup de dansatori ai Casei de Cultură din Agnita, unii din ei jucând învârtita în costum de lolă.

A urmat momentul solemn în care toți și-au ridicat măștile și a cântat imnul Transilvaniei, Siebenburgenlied: „Transilvanie, vechi ruine/ dintr-un ev îndepărtat,/ urme mari şi milenare/ odihnesc sub glia care/ rodnicia şi-a păstrat”.

Apoi convoiul a plecat mai departe și s-a oprit la FIPA, unde, după repetarea programului din centru, a urmat o amplă ședință foto în care telefoanele și aparatele de fotografiat au imortalizat portrete cu lole, căluțul și mai ales ursul.

Parada s-a terminat cu semnalul șefilor care și-au adunat găștile și au pornit prin oraș, pe la gazde primitoare pentru a le face urările cuvenite; „Noi norocul vi-l urăm/ Cu talangă și cu bice/ Griji, necazuri alungăm/ Tot cu cântec și cu glume/ Atunci când vă vizităm/ Doar de bine vă urăm!”

La ora 18.oo Fuga Lolelor s-a terminat, limba talăngilor s-a blocat, bicele n-au mai pocnit și, pe o cărare sau două, în funcție de vinul consumat, cei care au făcut spectacol în oraș s-au retras pe la casele lor pentru a se pregăti de marea distracție „Balul Lolelor”

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *