Jurnal Portughez
La Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” din Agnita, vacanţa de vară a debutat cu o nouă sesiune a proiectelor de mobilitate pe care unitatea de învăţămând le-a oferit în ultima perioadă elevilor colegiului nostru. Destinate perfecţionării profesionale a acestora şi familiarizării lor cu exigenţele muncii într-o firmă de profil din spaţiul vest-european, activităţile proiectului din acest an s-au desfăşurat pe parcursul a trei săptămâni, pe meleaguri iberice, la ţărmul Oceanului Atlantic, în Portugalia.
În anul școlar 2017-2018, Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” a aplicat pentru un proiect european de tip „Erasmus Plus – Mobilități” și a câștigat o finanțare în grant total de 112.585,00 €. Proiectul, cu titlul „ Stagiu de practică la nivel european pentru confecționer produse textile si tâmplar universal” avea un grup ţintă de 37 elevi din clasele a XI-a , domeniul Textile- Pielărie, specializarea „Confecționer produse textile” și domeniul Fabricarea Produselor din Lemn, specializarea „Tâmplar universal”. Selecţia participanţilor, desfăşurată în luna noiembrie a acestui an școlar, 2018-2019, a urmat o procedură riguros elaborată, completată de o pregătire lingvistică (în limba engleză) pe platforma online OLS ,pregătire coordonată de doamna profesoară Morariu Ana- Maria, o pregătire pedagogică și o pregătire cultural, coordonate de doamnele profesoare Ionele Daniela Elena și Vasilescu Nicoleta. Am participat la acest proiect în calitate de profesor coordonator și profesor însoţitor, alături de colega mea, doamna profesoară Anghelina Paraschiva, responsabil cu pregătirea și selecția participanților și profesor însoțitor.
Pentru a ajunge la locul desfăşurării activităţilor proiectului, ce urmau să înceapă pe data de 28 ianuarie 2019, cei 20 de elevi selectaţi pentru primul flux s-au adunat în dimineata zilei de vineri, 25 ianuarie, în curtea şcolii pentru a lua autocarul care a asigurat prima parte a deplasării, până la aeroportul internaţional din Budapesta. A doua parte a călătoriei a debutat în după-amiaza zilei de 26 ianuarie, cei 2.902 de kilometri ce separă metropola ungară de Porto fiind parcurşi în trei ore şi jumătate cu o aeronavă a companiei Wizz Air Budapesta. De la Porto la Barcelos am parcus ultima secţiune a drumului cu autocarul organizației intermediare care urma să ne cazeze, ASSOCIACAO INTERCULTURAL AMIGOS DA MOBILIDADE (A.I.A.M.). Am ajuns în Campusul organizației din Barcelos, la ora 11.00 (1.00 ora României), unde elevii aveau să parcurgă stagiul de pregătire numit internship și am fost aşteptaţi aici de un angajat al organizației intermediare, care s-a ocupat de cazarea noastră .
Ziua de luni a debutat cu micul dejun la cantina campusului, după care în prima parte a zilei am vizitat orașul Barcelos, împreună cu unul din ghizii organizației. Oraşul Barcelos este centrul unei importante regiuni agricole. Lanuri de porumb, solarii în care se cultivă tomate, varză, salată, ardei, ceapă, morcovi, dar și plante ornamentale se întind cât vezi cu ochii de jur împrejur. Oamenii muncesc pe câmp de dimineaţa până seara şi în ciuda absenţei ploilor pe tot parcursul verii, uscăciunea este cu desăvârşire absentă, totul este verde şi îngrijit. În jurul amiezii am servit prânzul în campus după care am vizitat cele cinci firme la care au fost repartizați elevii pentru desfășurarea stagiului de practică, stagiu care s-a desfășurat câte 7 ore pe zi, conform cu acordul de formare stabilit prin proiect. Întorşi în campus am fost întâmpinaţi de managerul firmei intermediare, domnul Nuno Barbosa, împreună cu care am parcurs prima ședință tehnică în care ne-a fost prezentat regulamentul campusului.
Activitățile de weekend s-au desfășurat sub formă de excursii în mai multe locații, Braga, Guimarães, Porto, Viana do Castelo, Valença do Minho, Tui (Spania) și nu în ultimul rând Ponte de Lima.
Mobilitatea noastră din acest an a luat sfârşit, iar în final, dar nu în ultimul rând se cuvine să adresăm mulţumiri tuturor celor care ne-au oferit sprijinul lor pentru buna desfăşurare a lucrurilor pe parcursul acesteia: colectivului de dascăli și direcțiunii Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” care s-au implicat nemijlocit în toate fazele desfăşurării proiectului, domnului Sebastian Dotcoș administrator al județului Sibiu pentru facilitarea obținerii de echipament de protecție pentru elevi, elevilor participanți în mobilitate și bineînțeles echipei de profesioniști de la Associação Intercultural Amigos da Mobilidade din Barcelos, Portugalia reprezentați de managerul organizației Nuno Barbosa, adevărați profesioniști în domeniul lor de activitate, preocupați în permanență să asigure cele mai bune condiţii celor pe care îi găzduiesc.
Coordonator proiect,
Prof. Ionele Daniela Elena
Comentarii de pe Facebook