Rareș Florin Jecan este Șef Garda Intervenție la Secția de Pompieri Agnita de 14 ani. Anul acesta, datorită implicării sale în timpul inundațiilor din județul Sibiu din această vară precum și datorită modului în care a gestionat intervențiile la care a luat parte, sibianul de 35 de ani a fost distins cu titlul de Pompierul Anului.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu pompierul anului despre distincția primită, una din cele mai marcante intervenții din cariera sa, precum și despre intervențiile la inundațiile din această vară.

Pentru ce anume ați primit această distincție?

Anul acesta, după cum se știe, subunitatea noastră a fost alarmată pentru intervenția la inundații, în localitățile Marpod, Nocrich, Alțâna, cât și orașul Agnita. Am intervenit împreună cu Garda de Intervenție a Subunității pentru protejarea și evacuarea apei din gospodării, fiind un număr foarte mare de intervenții și cu o durată foarte mare, undeva în jurul și a zece ore de intervenții uneori. Acesta nu a fost singurul motiv pentru care am fost ales pompierul anului. Au contat și conducerea și gestionarea acțiunilor de intervenție la care am participat.

Cât de solicitante au fost intervențiile la inundații?

A fost o perioadă de câteva săptămâni în care aproape zilnic subunitatea a fost alarmată pentru intervenția la evacuarea apei din gospodăriile populației. Au fost străzi întregi inundate. Am fost peste tot în zonele afectate, chiar și în localitatea Ruja. Am lucrat și în cooperare cu restul subunităților ISU la Cristian, unde s-au făcut îndiguiri.

Ce ați găsit la fața locului?

Din fericire, nu au fost pierderi de vieți omenești. Au fost afectate locuințele, beciurile, dar nu au fost locuințe care să cadă din cauza inundațiilor. După evacuarea apelor s-a putut locui din nou în casele respective. Am avut parte de ajutor atât din partea autorităților locale, cât și din partea serviciilor voluntare și a locatarilor.

 

Povestiți-ne despre o intervenție care v-a marcat în mod special.

E foarte greu să spun, pentru că în decursul a 14 ani au fost foarte multe intervenții, atât incendii cât și accidente rutiere unde impactul emoțional este mult mai mare de multe ori. Ce îmi vine acum repede în minte este o intervenție în care un domn a rămas încarcerat în mașina proprie și ne implora și ne spunea „Vă rog să mă salvați pentru că acasă mă așteaptă copiii”.

Ați reușit să îi salvați viața?

Din fericire, da. Am reușit să îl scoatem și echipajul SMURD l-a transportat la spital, iar domnul respectiv a supraviețuit.

 

Ce vă face să continuați să mergeți zi de zi la muncă, deși vă solicită atât de mult emoțional?

Spiritul de echipă este cel care ne determină să continuăm. Suntem cu toții o mare familie în care nu ne putem desfășura activitatea individual. Totul este o muncă în echipă în care primează spiritul de devotament și curaj.

Ce sentimente vă încearcă știind că ați fost ales pompierul anului?

Sunt mândru de acest titlu și mulțumesc pe această cale conducerii ISU, care m-a sprijinit pe toată durata activității mele, le mulțumesc colegilor fără de care nu pot să îmi asum acest titlu.

Familia vă susține?

Bineînțeles! Nu pot uita de familia mea, îi mulțumesc soției mele pentru că mă înțelege și acceptă timpul pe care îl petrec departe de ea și de copii. Am două fetițe, una de 8 ani și una de 1 an. Fetița cea mare înțelege ceea ce fac și chiar e mândră că tatăl ei este pompier.

De câți ani sunteți pompier?

Sunt absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, promoția 2002-2004. Din anul 2004 am fost repartizat la Stația de Pompieri Agnita, unde am rămas până în prezent și am îndeplinit funcția de Șef Gardă Intervenție.

                                    Articol preluat din publicaţia Turnul Sfatului

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *