Asociațiile de proprietari, o necesitate pentru schimbarea urbanistică a orașului Agnita
Primarul orașului Agnita, Schiau-Gull Alin-Ciprian i-a convocat pe locuitorii din zonele de blocuri, în sala de ședințe a primăriei, pentru a le propune înființarea de asociații de proprietari.
Pentru a respecta condițiile impuse de pandemie au fost organizate două întâlniri, una cu locuitorii din cartierul Fabricii și una cu cei din zonele Spitalului și Școlii.
Primarul le-a prezentat locuitorilor modul de organizare a asociațiilor și avantajele pe care le au membrii unei asociații.
O asociație de proprietari poate accesa fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, adică se va putea face termoizolarea și refacerea acoperișului, fără nici o cheltuială din partea membrilor asociației.
Prin această acțiune se va putea schimba aspectul urbanistic al cartierelor care la ora actuală, în care unii proprietari au făcut lucrări de izolare și au zugrăvit exteriorul blocului numai pe suprafața apartamentului personal, arată destul de urât. Sunt blocuri cu aceeași culoare cenușie, neschimbată de la darea în folosință, sunt blocuri în care proprietarii, pe cheltuiala lor le-au zugrăvit și blocuri în diferite culori după cum și-au zugrăvit proprietarii apartamentului.
Prin constituirea asociațiilor și executarea de lucrări unitare cu fonduri europene aspectul cartierelor se va putea schimba.
Tot cu fonduri europene nerambursabile se va putea rezolva problema spinoasă a acoperișurilor, a căror degradare îi afectează pe proprietarii de la ultimul etaj, iar cei de la etajele inferioare nu vor să contribuie la repararea lor.
Alt avantaj al organizării în asociație este posibilitatea de a negocia direct contractele cu firmele de prestare de servicii, de a alege firma și a negocia prețul.
Prin asociația de proprietari se vor putea rezolva problemele cu cei care nu-și plătesc cheltuielile de bloc, aceștia putând fi acționați în judecată de către asociație, care are personalitate juridică, și obligați prin justiție să-și achite datoriile.
În aceste situații asociația este scutită de plata timbrului fiscal pentru acționarea în judecată atât în cazul restanțierilor cât și împotriva furnizorilor de servicii publice.
Asociația de proprietari are putere directă atât asupra locatarilor și deciziilor luate pentru binele acestora, cât și în fața instituțiilor decizionale din cadrul primăriilor și consiliilor locale. Este mult mai ușor de acționat din poziția unei asociații, decât ca proprietar al unui apartament.
Prezentând aceste avantaje și altele ce decurg din organizarea de asociații, primarul Alin Schiau le-a promis celor ce vor să se implice în realizarea acestora, că personal este dispus să ajute și să participe la ședințele de organizare pentru a le explica și proprietarilor aceste avantaje iar Primăria, prin compartimentele de specialitate, va sprijini organizarea asociațiilor.
În afara discuțiilor despre asociații, cei prezenți au ridicat multe probleme punctuale cu privire la situația din cartierele de blocuri. S-a discutat despre curățenie, parcări, canalizare, depozitarea deșeurilor, câinii vagabonzi etc.
Primarul a răspuns la toate întrebările, a luat notă de propunerile făcute și a promis că se va implica în rezolvarea problemelor. A promis că va reabilita zona ștrandului și a eleșteului, a parcului Steinburg, care vor fi ecologizate, că în spațiile de depozitare a deșeurilor vor fi montate camere de supraveghere și se vor înlocuii actualele pubele cu dulapuri de depozitare mai practice și mai estetice.
De asemenea a promis ca vinerea să pună la dispoziția locuitorilor de la blocuri un microbuz pentru deplasarea la piață, mai ales a persoanelor vârstnice.
În încheiere a insistat pentru constituirea de asociații, având în vedere faptul că termenele pentru accesarea de fonduri europene sunt limitate și nu e timp de pierdut.
Comentarii de pe Facebook