Școala Gimnazială Nocrich sărbătorește Ziua GIS

0

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH  recunoaște modul în care tehnologia sistemelor de informații geografice are un impact social și inspiră educația.

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH a sărbătorit GIS Day, fiind prezentă un mod inovativ la aplicarea  tehnologiei sistemului de informații geografice (GIS) în analiză, vizualizare, obținerea de informații despre datele geospațiale și în luarea de decizii, în domeniul educației.

În urmă cu peste 20 de ani, Jack Dangermond, fondatorul și președintele Esri, și-a imaginat că oamenii vor colabora și vor distribui informații despre cum GIS-ul (Sistemul Informaţional Geografic) afectează pe toată lumea. Acest lucru a dus la înființarea Zilei GIS, care a fost organizată pentru prima dată în anul 1999. Explozia tehnologiei geospațiale de atunci a extins această idee într-un eveniment global care arată modul în care geografia și aplicațiile din lumea reală ale GIS-ului fac o diferență în societate. Este un mod prin care organizațiile își pot împărtăși realizările și îi pot inspira pe alții să descopere și să folosească GIS-ul.

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH Utilizează tehnicile de cartografiere digitală GIS, folosind atât ArcGIS Online cât și ArcGIS Pro, în cadrul orelor de opțional “Geografie locală”, Cercului de Geografie “Simion Mehedinți” și a Clubului “Orașul viitorului”, din Nocrich, județul Sibiu, prof. coordonator Director Ionela-Luiza Stoica, prof. Mihaela Cristina Băjan, prof. Alemănuța Toader.

Împreună cu ESRI România sărbătorim “GIS Day” alături de I.S.J. Sibiu, Inspector școlar pentru disciplina geografie, Prof. Constantin Dincă, Universitatea București-Facultatea de Geografie, Decan Prof. univ. dr. Laura Comănescu, Prof. univ. dr. habil. Elena Matei Director Centrul de cercetare CARTEDD, având activitatea cercului pedagogic al profesorilor de geografie din unitățile de învățământ din zona Valea Hârtibaciului, desfășurată în 31.10.2019 la Școala Gimnazială Nocrich. Pentru acest an am propus să organizam o lecţie demonstrativă cu tema “Transdisciplinaritatea – o nouă abordare pedagogică în predarea geografiei;  utilizarea aplicației GIS în cunoașterea orizontului geografic local”. Alături ne sunt colegii profesori de la toate disciplinele de studiu și elevii Școlii Gimnaziale Nocrich.

Prezenta activitate este considerată activitate de prefecționare continuă conform art. 75, alin. (1) și art. 78 din OMECTS 5561 din 7.10.2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, profesor coordonator Alemănuța Toader, Director prof. Ionela-Luiza Stoica.

În noiembrie anul acesta,  ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH se va alătura sutelor de organizații din întreaga lume, în găzduirea de adunări care vor servi la aprinderea imaginației viitorilor inovatori care vor avansa progresul global, folosind GIS-ul.

„GIS Day este o oportunitate minunată pentru profesioniștii din întreaga lume de a se întâlni împreună și de a-și împărtăși lucrurile uimitoare pe care le fac”, a spus Jack Dangermond. Organizațiile responsabile pentru orice, de la răspunsul în cazul situațiilor de urgență la conservarea mediului, iau parte la evenimente educaționale pentru a-i ajuta pe alții să învețe despre știința geospațială și despre modul în care aceasta afectează lumea reală pentru totdeauna. Utilizatorii noștri ar trebui să fie mândri de munca pe care o fac, și ziua GIS este o oportunitate să prezinte această muncă”.

Pentru mai multe informații despre modul în care ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH inovează prin aplicarea GIS-ului, vizitați https://scnocrich.maps.arcgis.com

 

Despre Esri

Esri, liderul global de piață în crearea de software în domeniul sistemelor informaționale geografice (GIS), inteligența locației și cartografiere, oferă cel mai puternic cloud geospațial disponibil, pentru a ajuta clienții să deblocheze întregul potențial al datelor, pentru a îmbunătăți rezultatele operaționale și de bussines. Fondat în 1969, software-ul Esri este implementat în mai mult de 350.000 de organizații, inclusiv 90 din companiile Fortune 100, toate cele 50 de guverne de stat  din SUA și 87 de colegii din top 100 Forbes din SUA, precum și toate cele 15 departamentele executive ale guvernului SUA și zeci de agenții independente. Cu angajamentul său de pionierat față de tehnologia informației geospațiale, inginerii Esri au cele mai avansate soluții pentru transformarea digitală, Internet Of Things (IoT) și analize avansate. Pentru mai multe informații, vizitați-ne pe esri.com.

Despre Esri România

Esri România are o prezență continuă de mai mult de 25 de ani în România și este membru al Grupului de Companii Worldwide Esri, promovând în România politica și produsele Esri. De peste 25 de ani, ne-am angajat să ajutăm sistemul de învățământ românesc să prospere cu ajutorul componentei software, a soluțiilor de curriculă și al suportului oferit în predare. Credem ca GIS-ul ajută profesorii să predea mai bine, elevii să învețe mai bine, iar școlile să funcționeze mai bine. Astăzi, suntem mai implicați decât oricând în a oferi școlilor instrumente gratuite de cartografiere online și diferite activități de învățare.

În ceea ce priveste mediul universitar, Esri România cooperează activ cu universități din întreaga țară cu scopul de a oferi studenților acces la tehnologia GIS actuală și sprijinul necesar pentru o educație continuă. Politica Esri și Esri România include donații importante la universități și licee. Pentru mai multe informații, vizitați-ne pe esri.ro.

 

ÎNTRUCÂT, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH recunoaște că înțelegerea, utilizarea și aplicarea tehnologiei geospațiale este esențială pentru exploatarea infrastructurii noastre, susținerea resurselor noastre naturale și stimularea creșterii economice, beneficiind astfel de bunăstarea publicului larg din întreaga din zonă Valea Hârtibaciului.

ÎNTRUCÂT tehnologia sistemelor de informații geografice (GIS) ne permite să vedem și să modelăm relații și modele complexe pentru a răspunde mai inteligent; și

ÎNTRUCÂT există o nevoie de promovare a cunosțințelor GIS, educație și formare tehnică pentru a utiliza această tehnologie în curs de dezvoltare rapidă la potențialul său maxim; și

ÎNTRUCÂT, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH recunoaște pe acei care au ales GIS-ul ca profesie sau ca parte a disciplinei lor de a îmbunătăți viața cetățenilor; și

ÎNTRUCÂT, recunoastem și sprijinim eforturile organizațiilor non-profit care lucrează la activități pentru a îmbunătăți conservarea, serviciile, precum și diverse eforturi umanitare pentru a îmbunătăți lumea noastră; și

ÎNTRUCÂT, având o zi de activități GIS deschise studenților, cetățenilor și liderilor guvernamentali, va contribui la promovarea educației STEM și la încurajarea altor persoane de a utiliza tehnologia pentru a face o schimbare în bine; și

ÎNTRUCÂT, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH se angajează să utilizeze GIS-ul în scopul luării de decizii informate și pentru a servi mai bine rezidenții și să ofere informații geografice utile și ușor accesibile publicului, ca platformă pentru inovare;

Acum, prin urmare, eu, prof. Alemănuța Toader, profesor de geografie, la Școala Gimnazială Nocrich, județul Sibiu, România, proclam prin prezenta, 31 octombrie 2019, ca Ziua GIS.

 

Despre ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH

 

Satul Nocrich este atestat documentar de la 1263 , sub numele de ”terra Nogrech”, ca o localitate întemeiată de coloniştii saşi sprijiniţi de regii maghiari. Şcoala în limba germană se regăseşte în documentele istorice locale, ca existând încă de la anul 1488. Peste aproximativ 100 de ani, în anul 1578 regăsim şi numele primului învăţător – PETRUS TECHTER.

Şcoala în limba română s-a înfiinţat după anul 1850, conform tradiţiei orale. Bătrânii satului ştiu că ea funcţiona în casele oamenilor mai înstăriţi, învăţătorul fiind plătit de către părinţii elevilor. Copiii aveau rar cărţi, pentru că erau scumpe faţă de posibilităţile familiilor. Rechizitele de care dispuneau erau două: tăbliţa şi stiloul. Tăbliţa era o bucată de lemn bine lustruit, pe care se scria cu un cărbune, apoi se ştergea cu o cârpă.

Clădirea şcolii româneşti, construită în 1918 este folosită, în prezent, de administraţia locală, fiind sediul Primăriei Nocrich.
Clădirea din strada spre Ghijasa de Jos, numită generic ”Şcoala Germană” a fost construită la 1780 conform inscripţiei de pe coşul de fum (horn).
Clădirea principală a şcolii a fost sediu de plasă şi prefectură şi a fost construită la 1990 conform planurilor existente în şcoală, în cabinetul de istorie.
În perioada dintre cele două Războaie Mondiale s-au înfiinţat, pe lângă şcoală, clase de meserii (prelucrarea lemnului, ţesut, cusut).

Între anii 1950-1990 a funcţionat şi un internat care găzduia elevi din satele: Ţichindeal, Ghijasa de Jos, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuşi, Ghijasa de Sus, Beneşti  etc.
Între anii 1970-1990 şcoala noastră a avut şi învăţământ în limba germană (secţia germană).

În anul şcolar 1979/1980 s-a aprobat şcolarizarea elevilor de clasa a IX-a şi a X-a -Treapta I de liceu-cu profilul mecanic-agricol. Activitatea a fost sistată în anul şcolar 1989/1990.

În urma demersurilor făcute pe parcursul mai multor ani , în anul şcolar 2000/2001 şcoala noastră a fost desemnată pentru a fi CENTRU DE EXAMEN PENTRU EXAMENUL NAŢIONAL DE CAPACITATE.

Începând cu anul 2002 s-au reînfiinţat clase de meserii -profilul textile-pielărie.

Prin Ordinul M.E.C.T. nr. 28472 din 8.03.2006 instituţia noastră a devenit ŞCOALA DE ARTE ŞI MESERII NOCRICH şi a şcolarizat elevi în cls. a IX-a şi a X-a pentru meseriile textile-pielărie, până în anul 2006 şi comerţ până în anul 2009.

În prezent, titulatura instituției noastre este ȘCOALA GIMNAZIALĂ NOCRICH și cuprinde următoarele unități:

(Material realizat de profesor de istorie MIHULEŢ ACHIM)

Actual Școala Gimnazială Nocrich, județul Sibiu are 570 elevi.

Elevii Școlii Gimnaziale Nocrich. Județul SIbiu, România, sunt implicați în Proiectul EDuCaT, iar profesorii in Proiectul EDICA, alaturi de CCD Sibiu, proiecte cu finanțare europeană. Coordonator Director prof. Ionela-Luiza Stoica, facilitator prof. Alemănuța Toader, alaturi de cadrele didactice.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *