De Sfânta Marie Mică, Retișul a fost în mare sărbătoare

0

Cea de a IV-a ediție a festivalului „Rara de la Retiș”, organizată de Consiliul Local și Primăria Brădeni a avut loc sub semnul marii sărbători a Nașterii Maicii Domnului – Sfânta Marie Mică.

Au profitat de acest prilej și le-au adresat felicitări  celor care poartă numele Maria, senatorul Nicolae Neagu,  administratorul județului ,Sebastian Dotcoș și viceprimarul Sibiului Drăgan Tiberiu.

Numărul foarte mare de spectatori din Retiș dar și din alte părți, a avut parte de un program deosebit, susținut de mari artiști ai folclorului, nume consacrate,  de mare valoare artistică dar și tineri foarte talentați de pe Valea Hârtibaciului.

Alături de Lia Maria Bologa, cea mai valorosă reprezentantă a cântecului hârtibăcean, spectatorii s-au bucurat de prezența lui Alexandru Pugna, Nelu Albu, Diana Lupu, Benone Sinulescu, Valeria și Traian Ilea, Veta Biriș, Vlăduța Lupău, Diana Lupu, Românică Andrei, Constantin Vasilescu și tinerii interpreți cu origini retișene, Anuța Baciu – Taftă, Marinela și Florin Suciu și Adrian Sonea.

Spectacolul a fost deschis de Lia Maria Bologa care, după ce le-a felicitat pe cele care poartă numele Fecioarei Maria, a vorbit despre legăturile sufletești și dragostea ce le-o poartă retișenilor, alături de care a susținut spectacole la începutul carierei sale artistice, amintindu-l și pe Ioan Baciu (Băciucu) cel care a învățat ultima generație de jucători să ducă mai departe emblematicul joc de pe Valea Hârtibaciului.

Apoi a venit rândul jucătorilor retișeni să încânte spectatorii cu Rara Retișană, jocul fecioresc cu care se începea pe vremuri jocul satului duminica ori în sărbători. Cei 11 jucători au reușit să impresioneze încă odată publicul prin eleganța și vigoarea mișcărilor.

Au urcat apoi pe scenă marii interpreți ai folclorului românesc, care au ținut să mulțumească publicului pentru aplauze și primarului Liviu Modoi pentru invitație și pentru organizare. Au fost ascultate cu bucurie  cântece îndrăgite din repertoriul acestor mari interpreți, cântece religioase cântate de Alexandru Pugna, Valeria și Traian Ilea, de Veta Biriș din repertoriu căreia n-au lipsit cântecele patriotice.

De o primire deosebită s-a bucurat Vlăduța Lupău, pe care aplauzele publicului au readus-o mereu pe scenă.

Constantin Vasilescu, după o suită de cântece de învârtit a dat glas unei  pricesne, „Sfântă Marie”. Vocea lui puternică și curată, frumusețea cântecului și interpretarea au creat un moment deosebit, de liniște și trăire spirituală.

Alături de Constantin Vasilescu s-a bucurat de aplauze și frumoasa retișeană Anuța Baciu – Taftă.

Ansamblul „Românașul” din Albești, în care sunt și nepoți ai retișenilor, a fost primit cu bucurie și răsplătit cu aplauze pentru suita de jocuri populare de pe Târnave prezentate cu multă vigoare și talent.

Spectacolul de pe scenă a fost încheiat de interpreții Marinela și Florin Suciu. Marinela și-a asumat și rolul de prezentatoare a celor care au urcat  pe scenă  la acest frumos spectacol.

A IV- a ediție a Festivalului „Rara de la Retiș” s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii, realizat pentru prima dată în satul în care oamenii se mai bucură de vechile tradiții , de cântecele și jocurile populare.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *