În Agnita au fost trei zile de sărbătoare

0

Începând de vineri și până duminică noaptea, centrul orașului Agnita, de  la primărie-n sus, a fost ocupat cu peste 30 de tarabe cu jocuri pentru copii și produse comerciale de tot felul  și opt pavilioane cu bere, mici și grătare, marcând traseul spre scena din capătul străzii unde artiștii locali și invitații au cântat și au dansat spre bucuria agnițenilor și a mulțimii de musafiri veniți din satele de pe Valea Hârtibaciului să se bucure de „Zilele Culturale ale orașului Agnita”

Evenimentul a început cu o paradă a portului popular, însoțită de oficialitățile orașului și invitații acestora care au urcat pe scenă pentru a saluta publicul agnițean prezent în număr foarte mare la această sărbătoare.

După cuvântul de deschidere, prezentat de Primarul Ioan Dragoman, Prefectul județului, doamna Adela Muntean a  felicitat autoritățile locale pentru organizarea de astfel de evenimente  , menite să păstreze patrimoniul cultural și tradițiile locale. La rândul lui, și Subprefectul Horațiu Marin a felicitat administrația orașului pentru realizările edilitare.

În prima zi scena a aparținut ansamblurilor folclorice, grupurilor vocale și soliștilor din Agnita și de pe Valea Hârtibaciului.

S-au bucurat de aplauze grupurile vocale pregătite de profesoara Doina Părău, chitariștii pregătiți de Marius Ghizășan și cântăreții la orgă pregătiți de Florin Coșorean.

Un moment muzical deosebit, prea scurt, a fost realizat de tânărul Ștefan Roman, un virtuos al chitarei, care a surprins și încântat prin talentul lui.

Au încântat publicul solistele Antonia și Cezara Gânfălean, Diana Socol, Teo Andrei, Maya Anca, Evelina Toader, Paul Oargă, Elena Puiuleț, Cezara Cernea, Teodora Sas, Paula Moldovan și Edith Todor.

Dansurile populare au fost prezentate de formațiile din Moșna, Merghindeal Bruiu, ansamblurile  Hârtibaciul și  Cununa din Agnita. Un moment deosebit a fost realizat de formația Jucătorii din Chirpăr împreună cu talentata Cezara Borcea și  care , pe lângă jocurile lor tradiționale, au prezentat și o suită de jocuri țigănești.

Programul folcloric al primei zile de sărbătoare a fost încheiat de frumoasa și talentata interpretă Luminița Dejan,  Răzvan Năstăsescu și Marcel Părău.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată tinerilor care au cântat și dansat pe ritmurile formațiilor  Vezuvius,  Trupa Gabriel, Riff, Hara și solistul Dorian Popa.

În cea de a treia zi agnițenii au avut parte de invitați speciali.

Spectacolul a fost deschis de tânărul și talentatul solist Sergiu Pașcalău cu o suită de cântece de pe Târnave.

Pe scenă a urcat apoi ansamblul Hora Desnățuiului al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca. Suita de jocuri populare oltenești a fost completată de soliștii Raluca Grosu, Alex Golfin și Luiza Turcu.

După olteni au urmat două ansambluri străine care au participat și la festivalul „Cântecele Munților” de la Sibiu.

Din Cipru a revenit în Agnita ansamblul „Electricity of Cipru , aplaudat pentru frumusețea dansurilor și dexteritate dansatorului cu pahare.

Ansamblul „Abrayvici” din Serbia le-a oferit spectatorilor o suita de dansuri și cântece populare din diferite zone ale țării și o nuntă tradițională.

După cele două ansambluri străine, scena a fost ocupată de muzicieni.

Au cântat Cătălina Chițimia Țigău, formațiile Țîrcă Costel și Nicolae Vâștea și îndrăgiții soliști agnițeni Ioana Bogdan și Constantin Vasilescu. Ioana și Tin au avut și rolul de prezentatori, rol de care s-au ocupat cu cinste în cele trei zile de spectacol.

Spectacolul folcloric a fost încheiat de renumitul interpret Marius Ciprian Pop, primit cu bucurie și aplaudat pe tot parcursul recitalului. El a cântat și le-a vorbit oamenilor despre dragoste, despre nevoia de a dărui și primi dragoste. A cântat împreună cu spectatorii minunata priceasnă „O măicuță Sfântă”, realizând un moment de sfințenie la acest început de post al Sfintei Maria.

Cele trei zile de spectacole în orașul Agnita au fost susținute financiar de Primăria și Consiliul Local al orașului Agnita și organizate de Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”. Pentru realizarea lor s-au străduit Ioan Sârbu directorul Casei de Cultură care s-a ocupat cu succes de partea artistică și Paul Hîrțoagă membru al C.L Agnita care a rezolvat problemele cu comercianții.

 

Foto – Raul Roman

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *