,,Stop intimidare, start cooperare”- Campanie de prevenire a bullying-ului școlar

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională  Sibiu, a  inițiat  în anul școlar 2017-2018, o  Campanie de prevenire a  bullying-ului școlar intitulată ,,Stop intimidare, start cooperare” . În cadrul acestei  Campanii, miercuri  29 mai 2019, o echipă alcătuită din profesori consilieri școlari aparținând CJRAE Sibiu, reprezentanții ai Compartimentului de Prevenire din cadrul IPJ Sibiu și ai Inspectoratului Județean de Jandarmerie, s-a deplasat la  Școala Gimnazială Bârghiș, Școala Gimnazială „G.D. Teutsch” Agnita și la Colegiul Tehnic ,,A. T. Laurean” Agnita, unde le-a vorbit copiilor despre bullying și cyberbullying. La activități au participat 143 de elevi din clasele V-VIII de la școlile mai sus menționate. La nivel județean, la activitățile din cadrul Campaniei au participat  până acum elevi din 47 de unități școlare.

Campania ,,Stop intimidare, start cooperare”, organizată de CJRAE Sibiu în colaborare cu partenerii și coordonată de profesor consilier școlar dr. Simona Cîmpean este adresată elevilor  de gimnaziu vizând recunoașterea de către elevi, cadre didactice și părinți a comportamentelor de tip bullying și cyberbullying-ului, informarea/sensibilizarea  elevilor şi părinţilor cu privire la pericolul  dezvoltării comportamentelor de tip bullying în şcoli.  În structura Campaniei sunt incluse  și sesiuni  de informare a cadrelor didactice, cu privire la prevenirea si combaterea comportamentelor de tip bullying și cyberbullying.

Parteneri în această Campanie sunt:  Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Consiliul Judeţean  Sibiu, Instituția Prefectului Județului Sibiu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Casa Corpului Didactic Sibiu, Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog al Judeţului Sibiu, Direcţia Generală  de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, Sala Transilvania Sibiu.

Elevii și cadrele didactice au intrat într-un dialog deschis cu membrii echipei despre: cine poate fi victimă a bullying-ul școlar (fete, băieți, vârste…), cine agresează?, care este scopul agresiunilor?, unde pot avea loc agresiunile? (în clasă, curtea şcolii, la telefon, online), care sunt urmările bullying-ului, pe termen lung/mediu/scurt, pentru  victimă, pentru  agresor, pentru  colegi, pentru  şcoală în general), cum intervenim, cum ajutam?, cui cerem ajutorul?

Profesorii consilieri școlari  Drăgan Cristina și Gâmfălean Eugenia  au desfășurat și alte activități care au avut ca scop diminuarea comportamentelor de tip bullying. Elevii  de la Școala  din Bîrghiș si Scoala Gimnaziala „G.D.Teutsch” Agnita au ilustrat prin desene necesitatea prevenirii bullying-ului școlar și  le-au prezentat realizările lor membrilor echipei de specialiști sosită  la ei în localitate.

Campania ,,Stop intimidare, start cooperare” s-a bucurat  până acum de apreciere atât de din partea elevilor, cât și a părinților și cadrelor didactice,  motiv pentru care ea va continua  și în anul școlar 2019-2020. Apreciem că orice acțiune  de prevenire și combatere a bullying-ului, poate contribui la descurajarea unor astfel de comportamente, la  securizarea mediului  școlar și ar  putea ajuta elevii să se  simtă  mai bine atunci când sunt la școală .

                                    A consemnat Cristina Drăgan

Urmărește și distribuie pe:
error0

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *