La Agnita a fost a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Cânt și joc pe Hârtibaci”

0

Cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Național de folclor „Cânt și joc pe Hârtibaci” a fost dedicată Centenarului, pe scena Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita desfășurându-se, în două zile consecutive, spectacole în care au dominat cântecele patriotice, intercalate între suite de jocuri populare.

Prima zi de spectacol a aparținut dansatorilor, grupurilor vocale și soliștilor din Agnita.

Au oferit bucurie spectatorilor, prichindeii din ansamblurile „Hârtibaciu” , „Clubul Elevilor” și grupurile vocale ale Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Mincu”, clasa externă Agnita jucătoarele din Bruiu și bineînțeles ansamblul „Cununa” al Casei de Cultură din Agnita.

Interpreții de muzică populară, Ioana Bogdan, Constantin Vasilescu, Cătălina Țigău-Chițimia și micuța Teodora Borcea au completat cu talent spectacolul muzical-coregrafic pregătit de profesorii Ioan Sârbu și Doina Părău.

O pată de culoare a fost adăugată spectacolului de  ansamblul „Anna Forest” din Cipru care l-au „imitat” pe Zorba Grecul dar au  prezentat și un dans tradițional din Cipru, aplaudat pentru măiestria cu care un dansator s-a mișcat pe scenă având pe cap o coloană de 20 de pahare.

Un moment cu mare încărcătură emoțională a fost evocarea fostului membru al Casei de Cultură din Agnita, profesorul și solistul Florin Părău, plecat prea repede dintre cei care l-au îndrăgit.

Spectacolul agnițenilor s-a încheiat cu un concert de colinde cântat de artiști împreună cu spectatorii.

A doua zi , pe scena Casei de Cultură din Agnita, în fața aceleiași săli pline, au făcut un minunat spectacol îndrăgiții dansatori și soliști din ansamblul profesionist „Junii Sibiului”.

Spectacolul a început cu Imnul României cântat de Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, și Răzvan  Năstăsescu, susținuți de glasurile celor din sală.

Spectacolul  junilor au început cu elegantele dansuri de salon, Călușerul Transilvănean și Învârtita de Salon. Apoi, întercalând jocurile cu cântecele soliștilor, junii au prezentat dansuri din Oltenia, Moldova și de pe Câmpie.

De o primire călduroasă și de aplauze s-au bucurat laureații edițiilor precedente ale Festivalului Național „Cânt și joc pe Hârtibaci” , Gabriel Dumitru, Codruța Rodean, Sînziana Ștefan, Oana Tomoioagă, și Nicu Mâță.

Multe aplauze le-au fost dăruite soliștilor, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, și Adrian Neamțu.

Un moment inedit a fost realizat de agnițeanul Marcel Părău care  a cântat în spectacolul Junilor împreună cu cei doi tineri soliști Ioana Bogdan și Constantin Vasilescu, sugerând continuitatea valorilor hârtibăcene.

Suita jocurilor de pe Hârtibaci începută cu Rara Retişna şi terminată cu bătuta din Ilimbav a încheiat, cum se cuvine, minunata prestaţie a ansamblului Junii Sibiului. Spectacolul acestora a fost încheiat cu scena ocupată de dansatori cu steaguri tricolore, cântând împreună cu Robert Târnăveanu și aplaudați de spectatorii ridicați în picioare.

A fost un spectacol în care s-a simţit  spiritul realizatoarei Silvia Macrea , marea doamnă a folclorului  sibian și național.

Felicitări solistului Traian Stoiţă care a reuşit, în calitate de prezentator, să realizeze atmosfera de mare sărbătoare naţională, subliniind fiecare moment artistic cu vorbe îzvorâte  dintr-o inimă de patriot.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *