Activități culturale și artistice derulate de Parohia Coveș
În perioada noiembrie-decembrie 2018, la Coveș s-au derulat o serie de activități, care s-au dorit a fi o regăsire a bucuriei de-a fi român. Coveșenii, în mod special copiii, au dovedit un mare entuziasm în a spune povestea eroilor lor- români. Și cum puteau fi mai aproape de această poveste, dacă nu, apropiindu-se și căutându-i pe bunicii și bunicuțele, care trăiesc cu sufletul tânăr în propriile case?! Emoțiile și bucuriile au fost copleșitoare, pe măsura evenimentului pe care-l mărturiseau.
Vizita de 01 decembrie, pe la casele oamenilor neputincioși
Sâmbătă, de 01 decembrie, preotul, doamna preoteasă și un grup de copii au vizitat pe toți bolnavii și neputincioșii din sat. Fiecăruia i s-a dus vestea cea bună a neamului românesc prin cântecele patriotice, cântate de glăscioarele gingașe ale copiilor. Lacrimile din ochii oamenilor vizitați au fost comoara, dăruită de centenar, românilor. În acele picături cristaline, care-l fac pe om una cu pruncul, toți cei care au mers să ducă vestea Unirii, au empatizat cu momentele istorice, care au dus la formarea poporului român. Li s-a adus aminte prin aceasta că, jertfa lor au fost lacrimile și privirea cu mâinile împreunate spre cer. Acestea au dat și țin să spună că dau identitate românilor. Copiii, le-au dăruit tuturor celor vizitați cărți de rugăciuni, fructe și dulciuri. Privirile lor s-au întrepătruns, formând România unui suflet mare, într-un sătuc mic, numit Coveș. Mica poveste s-a încheiat cu depunere de coroană la monumentul eroilor din sat.
Data de 02 decembrie, săbătorită cu cântece patriotice
În ziua de duminică, 02 decembrie 2018, Coveșul a îmbrăcat alaie de sărbătoare. Cu mic cu mare, oamenii din sat au mers să mulțumească lui Dumnezeu, fiind prezenți în biserică, la Liturghia de dimineață. După-masa zilei a fost ca o liturghie de după liturghie. La ora 15:00 a fost săvârșită de un sobor de preoți, Taina Sfântului Maslu, în locașul de cult. Apoi, oamenii au fost invitați la școala din sat, unde copii centrului de cateheză al bisericii, i-au încântat pe toți invitații, cu un spectacol de cântece patriotice și poezii. Micuții au fost acompaniați de un instrument muzical în interpretarea făcută, datorită bunăvoinței a doi reprezentanți ai Casei de Cultură a orașului Agnita (dna Doina Părău și dl Feri). La final toți cei mici au fost răsplătiți cu pungulițe cu dulciuri și, atât ei, cât și cei mari, au fost serviți cu gogoși și sucuri
Concurs, „Satul meu de vis”
Tot în cadrul spectacolului de cântece patriotice, a avut loc și festivitatea de premiere pentru concursul, „Satul meu de vis”, desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2018. Acesta a fost organizat de parohia Coveș și coordonat de preotul paroh și profesoara Iancu Andra, derulându-se în parteneriat cu cadrele didactice din școală. Premiile oferite de parohie au constat în bani, diplome, și dulciuri pentru toți elevii implicați în concurs. Lucrările realizate au fost făcute cunoscute publicului prezent la spectacol.
Coveșul a participat la Concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtbaciului
Coveșul a participat la Concursul de Colinde, de la Casa de Cultură a Orașului Agnita, duminică, pe 09 decembrie 2018.
La concurs s-au înscris opt grupuri de colindători din satele hârtibăcene, interpretând colinde tradiționale vechi, păstrate de fiecare sat din generație în generație, până astăzi. Comisia de jurizare au punctat portul, interpretare și autenticitate colindelor cântate, la fiecare grup în parte. Coveșul s-a ales cu locul III, în clasament. Și cu bucuria împărtășită mulțimii prezente la spectacol, lucru resimțit și de ropotele de aplauze interminabile. Fiecare grup a dovedit, indiferent de poziția pe care s-a poziționat, interesul de a păstra moștenirea și credința în Nașterea Mântuitorului Hristos, așa cum au lăsat-o moșii și strămoșii lor. Pentru aceasta, am putea afirma cu modestie, că fiecare ceată de colindători a fost câștigătoare. Revenind la Coveș, acesta și-a propus ca la anul, numărul membrilor să crească și cu voie bună din nou să participe și, asta, nu doar la faza locală, ci să ducă moștenirea satului despre Nașterea Domnului mai departe, în țară.
Excursie la Sibiu cu grupul de cateheză al bisericii
La sfârșitul lunii noiembrie 2018, Parohia Coveș, a oferit o excursie plină de adrenalină copiilor participanți la programul, care se desfășoară săptămânal la biserica din Coveș. Toți cei 30 de copii au putut descoperi activități inedite pe care le-au făcut în decursul unei singure zile. Astfel, după ce au fost vizitate mai multe obiective din Sibiu, micuții au fost duși într-un loc de joacă, unde li s-au ferit multe opțiuni de-a petrece timpul. De la șah, până la tiroliene și tras cu arcul, micuții și adolescenții și-au consumat energia cu multă voie bună. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Târgul de Crăciun din Piața Mare și cu multe amintiri frumoase..
Autor,Pr. Iancu Andrei
Comentarii de pe Facebook