Trei zile de sărbătoare în Agnita

0

În zilele premergătoare zilei de 1 Decembrie,Ziua Națională și  sărbătoarea Marii Uniri, Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita a fost gazda spectacolelor dedicate împlinirii a o sută de ani de când românii ardelenii au hotărât să se unească cu frații lor de-o limbă și o credință, făurind România Mare.

Au fost trei zile de sărbătoare în care holul și scena  Casei de Cultură  au fost împodobite cu minunate desene realizate de elevi având ca temă realizarea României Mari.

În 27 nov elevii de la Gimnaziul GD Teutsch au defilat prin oraș fluturând stegulețe tricolore până la Casa de Cultură unde, spre încântarea părinților, au susținut un spectacol dedicat Centenarului. Un cor dirijat de prof Voichița Pădure, o suită de jocuri populare în coregrafia prof Ioan Sârbu, scenete, poezii și cântece patriotice pregătite de învățători și profesori au încântat spectatorii care i-au răsplătit cu aplauze pe micuții artiști.

În 28 nov a fost rândul elevilor de la Colegiul „August Treboniu Laurian” să realizeze un moment festiv dedicat Centenarului și Zilei Naționale a României. Ei și-au întâmpinat spectatorii cu pâine și sare iar pe scaunele din sală au presărat stegulețe tricolore.

Cântecele și poeziile patriotice  s-au intercalat cu dansurile populare,  cu scurte montaje literar muzicale și cu scenete. Micuţa și talentata Cezara Borcea a reușit să impresioneze publicul cu cântece patriotice. O șezătoare cu cântece populare și de cătănie a precedat o suită de jocuri populare interpretate de elevii colegiului.

În 30 nov, fiind sărbătoarea creștină a Sfântului Andrei, preoții și enoriașii au ieșit după Sfânta Liturghie în parcul Axente Lene unde s-a oficiat un tedeum pentru cei care au căzut în lupte pentru România.

După acest moment religios, cei prezenți au luat parte la un spectacol dedicat Zilei Naționale și Centenarului Marii Uniri la Casa de Cultură, pregătit de profesorii Doina Părău și Ioan Sârbu.

Au jucat şi au cântat prichindeii din ansamblul Hârtibaciu care au fost aplaudaţi pentru dezinvoltura cu care jucau şi pentru farmecul micilor stângăcii.

Au urmat apoi grupurile vocale şi dansatorii de la Clubul elevilor cu un potpuriu de cântece patriotice, al căror ritm a fost susţinut cu aplauze de spectatori.

Dansatorii Ansamblului Cununa au reușit, ca întotdeauna, să impresioneze spectatorii prin frumusețea jocurilor și virtuozitatea cu care le-au prezentat.

Stări emoționale  au fost realizate de Ioana Bogdan și Mihai Aldea care au încadrat spectacolul de cântece și jocuri,  citind scrisori de pe front, recitând poezii ce redau drama soldaților din tranșee sau prezentând povestea căpitanului Axente Lene împușcat de un soldat german beat.

Alt moment emoțional a fost înmânarea titlului de Cetățean de Onoare al orașului Agnita, conferit de Consiliul Local al orașului, veteranului de război locotenentul în rezervă Mihai Moise care la vârsta de 97 de ani a mulțumit pentru aceat gest de cinstire din partea orașului.

Corul Casei de Cultură dirijat de Doina Părău a încheiat spectacolul, așa cum se cuvenea cu această ocazie, interpretând o suită de cântece patriotice aplaudate de spectatorii.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *