Comuna Bruiu, ozană de liniște și frumusețe

0

Pentru a ajunge din Agnita la Bruiu trebuie străbătuți 32 de km de șosea plombată trecând prin localitățile Dealu Frumos și Merghindeal, după care intrând  în județul Brașov, trece pe lângă unitatea militară de la Cincu, cu amenajările prin care soldați români și străini se joacă de-a războiul iar după ce urcă  Dealu Cincului coboară pe Valea Bruiului străbătută de Pârâul Nou.

Înainte de a coborî este recomandabil să zăbovești un pic și să admiri minunata priveliște ce se așterne în vale, o imagine emblematică pentru Podișul Hârtibaciului cu valuri de păduri între care ghicești poieni minunate cu o fauna și o flora unice. Zona se află în Situl Natura 2000 și este arie protejată

Localitatea Bruiu, este reședința comunei cu același nume, comuna cea mai mica din județul Sibiu, având, împreună cu satele Șomartin și Gherdeal,  un număr de 719 locuitori.

Cetățile săsești ce adăpostesc bisericile înconjurate de ziduri groase , cu câte patru turnuri de apărare, dovedesc faptul că înainte de a pleca din România sașii din cele trei localități, aveau o stare materială foarte bună. Și nu numai cetățile dovedesc acest lucru ci și casele și clădirile școlilor construite în urmă cu peste o sută de ani.

După aspectul locuințelor se observă, mai ales în Bruiu dar și în Șomartin că majoritatea  celor care au rămas  nu se plâng de starea materială și casele părăsite, cu obloanele trase se învecinează cu gospodării  în care se vede mâna unor oameni vrednici.

Interesantă este evoluția numărului de locuitori din comună, comparativ cu recensământul din  2011. În Bruiu satul cel mai dezvoltat economic, numărul locuitorilor a scăzut de la 419 în 2011,  la 369 în 2018, în timp ce în Șomartin a crescut de la 270  la 330. Și în satul Gherdeal, aproape pustiu cu 12 locuitori  în 2011, în 2018  sunt 20.

Explicaţia fenomenului am aflat-o participând la şedinţa Consiliului Local Bruiu. În cadrul şedinţei au fost discutate mai multe teme de gospodărire locală şi edilitare dar, în afara punctelor prevăzute în ordinea de zi, a fost ascultată şi propunerea a doi tineri din Şomartin.

Aceştia i-au informat  pe Primarul Grigorie Gherghel şi pe membrii Consiliului Local  că au înfiinţat Grupul de Iniţiativă Locală  “Şomartin Altfel”. Grupul este format din 13 persoane toţi tineri şi toţi locuitori proaspăt stabiliţi în Şomartin.

Din statutul prezentat edililor comunei Bruiu, rezultă că “Grupul se înfiinţează fără personalitate juridică, fără scop patrimonial, apolitic şi nonprofit” iar scopul principal este “dezvoltarea durabilă şi buna întreţinere a satului Şomartin”.

În urma întrebărilor puse de membrii C.L. a reieşit faptul că aceştia au descoperit un sat minunat în care s-au stabilit şi vor să se implice, să salveze patrimoniul construit şi să creeze locuri de muncă aducând turişti în zonă. Pentru aceasta i-au rugat pe primar şi pe consilieri, ca în cadrul lucrărilor edilitare, reparaţiile de drumuri şi podeţe,  să se evite cât mai mult betonarea , ei obligându-se să întreţină spaţiile verzi.

Activităţile pe care şi le propune grupul sunt multe şi diverse dar toate au ca scop dezvoltarea satului odată cu păstrarea  patrimoniului cultural şi arhitectural rămas de la comunitatea săsească.

Pentru început, doi membrii ai grupului, Mariana Moore, româncă venită din America şi Jochen Kusch german de origine, amândoi locuitori ai Şomartinului au achiziţionat clădirea fostei şcoli săseşti, pe care vor s-o reabiliteze şi s-o amenajeze ca pensiune.

Grupul dorește să realizeze un parteneriat cu Consiliul Local și cu Primăria , eventual acestea să devină membrii,  pentru a colabora în vederea realizării scopului propus.

Referitor la spaţiile verzi , primarul a remarcat că şi din partea locuitorilor din Gherdeal a primit solicitarea ca în cadrul lucrărilor preconizate să se evite tăierile masive de copaci, să se protejeze zonele verzi.

Şi în Gherdeal noii localnici au descoperit frumuseţea locurilor şi farmecul liniştii oferită de relative izolare a satului. Aici au descoperit şi  biserica ortodoxă Sfântul Nicolae, monument istoric, construită în 1795 şi pictată de un localnic în 1800.Pictura este unică, fiind relizată pe pânză şi lipită pe scândurile aşezate pe pereţi şi pe tavanul bisericii.

Se pare că cei veniţi din afară văd mai bine valoarea patrimoniului local şi potenţialul turistic al zonelor liniştite, cu natura nealterată, departe de agitaţia urbană şi mai ales cu aer curat, nepoluat.

Până una –alta edilii comunei sunt preocupaţi de reabilitarea podului de la Reci, dinspre Arpaş  şi a celui de la Şomartin precum şi de covorul asfaltic ce va trebui să acopere şapte km de şosea dintre Şomartin şi limita de judeţ de la Cincu.

La punctul diverse consilierii au discutat despre organizarea marii sărbători din 29 iulie, când fii satului sunt aşteptaţi să se reântâlnească la un spectacol artistic şi o masă cu neamurile şi prietenii.

Am plecat din Bruiu trecând prin Şomartin, impresionat de clădirile masive care, datorită Grupului de Iniţiativă, au toate şansele să devină obiective turistice căutate de iubitorii de frumos şi de linişte.

La ieşire am fotografiat doi viitori ingineri ce construiau un baraj din pământ pe pârâul alimentat de ploaia măruntă.

Apoi am trecut pe lângă bazinul de apă ce alimentează satele Şomartin şi Bruiu şi am  intrat în pădurea  în care se mai regăsesc urme de adăposturi şi de tranşee din Marele Război de Întregire.

Din pădure drumul pietruit m-a dus, în pas domol, spre Săsăuş, lipsa traficului dându-mi prilej să admir din Ardeal minunata Ţară a Oltului adăpostită sub măreţia Munţilor Făgăraşului. Poate odată şi odată va beneficia şi acest drum de un covor asfaltic oferindu-le turiştilor prilejul de a se bucura de nişte frumuseţi unice.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *