Pe ulița satului s-a jucat Hora fofelzenilor
Locuitorii satului Fofeldea sunt, pe bună dreptate, mândrii de moştenirea lor culturală. Sunt mândrii că deasupra satului străjuieşte o biserică minunată pictată de zugravii Grecu din Săsăuş, că în casa parohială au un muzeu cu obiecte de mare valoare, că într-o clădire ridicată de Daniel Cordescu au amenajat un muzeu al satului. Sunt mândrii că în satul lor s-au născut marele om de cultură academicianul August Treboniu Laurian, bancherul filantrop Daniel Cordescu, pilotul Ioan Stoica şi primul director al Liceului Gheorghe Lazăr prof. dr. Ioan Bunea Sunt mândrii de portul lor de tradiţiile şi obiceiurile lor folclorice.
De această bogată moştenire culturală se ocupă Asociaţia A.T. Laurian, înfiinţată în anul 2008, prin aportul a 12 membrii fondatori, scopul asociaţiei fiind „organizarea de activităţi menite să contribuie la conservarea specificului local și dezvoltarea armonioasă a localității Fofeldea”. Președintele și sufletul acestei asociații este ing. Ioan Gruncă un împătimit al locurilor în care s-a născut.
De la înființare și până în prezent asociația a organizat numeroase activități menite să păstreze și să promoveze moștenirea culturală a satului și anul Centenarului Marii Uniri le-a oferit un nou prilej de a pune în valoare prețiosul patrimoniu.
În 16 februarie au organizat la Biblioteca ASTRA un simpozion „Fofeldea și Marea Unire”, în 26 februarie un parastas de pomenire a familiei Laurian, în 22 mai „Hora Fofelzenilor” iar în 5 iunie, la Facultatea de litere a Universității din București va fi o expoziție și lansare de publicație.
Hora Fofelzenilor a fost un obicei tradițional, emblematic pentru locuitorii acestui sat, un eveniment ce avea loc în ziua de Rusalii.
Prin „grija” comuniștilor, preocupați să desființeze tot ce era legat de tradiții religioase și prin depopularea satului, încet, încet obiceiul a trecut în uitare, doar cântecul rămânând prin vocea minunată a hârtibăcenei Lia Maria Bologa.
În cadrul acestui eveniment, dedicat Marii Uniri, Asociația A.T. Laurian a editat o minunată publicație, numită sugestiv „ROMÂNIA LIBERĂ de Fofeldea” un titlu justificat de faptul că academicianul Dimitrie August Laurian, fiul lui Treboniu Laurian, a fondat, în 1877, publicația „România Liberă” cea mai veche publicație națională.
Oaspeții, care au răspuns invitației de a participa la Hora Fofelzenilor, au fost întâmpinați la intrarea în sat de o poartă făcută din minunate covoare țesute la război și străjuită de un grup de femei îmbrăcate cu îndrăgitele lor costume populare.
După slujba religioasă de la biserica cu hramul Sf. Vasile cel Mare, invitații și sătenii au coborât pe platoul din fața statuii lui A.T. Laurian unde a avut loc Hora fofelzenilor. Hora a fost jucată de mândre fete și feciori din ansamblul „Cununa” din Agnita și Jucătorii din Chirpăr, conduși de Ioan Băilă care la vârsta de 81 de ani a ținut să deschidă jocul mândru al fofelzenilor.
Pășind pe ritmul horei, cântată de orchestra condusă de Nicolae Viștea, jucătorii au dat roată părculețului cu statuia marelui tribun, după care pe platoul din fața acestuia, tineri și vârstnici oaspeți și gazde s-au prins împreună în jocurile de învârtită, sârbă și hațegană.
A urmat un moment artistic deschis de solista Ioana Bogdan cu cântecul „Asta-i hora ai mai mare”, culeasă și promovată de Maria Lia Bologa, devenit șlagăr al Văii Hârtibaciului. Apoi publicul a fost încântat de saxofonistul Andrei Vișa , de micuța și inimoasa Cezara Borcea și de solistul Constantin Vasilescu.
Apoi Jucătorii din Chirpăr și ansamblul Cununa din Agnita, au încântat spectatorii cu jocuri de pe Valea Hârtibaciului.
Evenimentul s-a încheiat la Căminul Cultural din Fofeldea, unde Ioan Gruncă, truditorul organizării acestui eveniment, le-a mulțumit oaspeților care au răspuns invitației și colaboratorilor care l-au ajutat.
Marius Halmaghi, editorul publicației ROMÂNIA LIBERĂ de Fofeldea a felicitat Asociația A.T. Laurian, mai ales pentru faptul că, fără să beneficieze de sprijin financiar din partea autorităților judeţene, a reușit să organizeze un eveniment foarte complex cu finanțare privată şi cu sprijin din partea Primăriei Nocrich.
Preotul Horațiu Ilie Barac le-a mulțumit enoriașilor pentru strădania lor pentru preocuparea de a păstra și promova tradițiile satului.
Secretarul asociației Valea Hârtibaciului i-a felicitat pe organizatori pentru numeroasele acțiuni menite să promoveze și să păstreze valorile moștenite de la vrednicii lor înaintași. I-a felicitat pe tinerii care au jucat și care sunt păstrătorii jocurilor de pe Valea Hârtibaciului.
Felicitări organizatorilor care au într-o zi frumoasă de mare sărbătoare, au readus pe ulițele satului un moment din frumusețea spirituală a acestui sat cu oameni mândrii și frumoși la suflet și la port.
Comentarii de pe Facebook