,,Dansul Generațiilor” din Agnita la a XIII-a ediție

0
Tradiționalul eveniment cultural din Agnita, Dansul Generațiilor a ajuns la a XIII-a ediție și, la fel ca la cele precedente, sala Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” s-a dovedit prea mică pentru numărul agnițenilor dornici să vadă  acest spectacol în care bucuria cântecului și jocului popular a fost prezentată de peste 150 de copii, tineri și vârstnici.

Pe scenă au încântat publicul micii artiști din ansamblul „Hârtibaciu” formația de dansuri de la gimnaziul G.D. Teutsch, dansatorii consacrați din ansamblul „Cununa„ și  veteranii ansamblului „Cununa”. De remarcat că majoritatea veteranilor au revenit acasă  pentru a participa la acest eveniment, unii din Sibiu, Brașov  și București alții din Germania, Spania și Italia .

Spectacolul, care a durat peste trei ore, a fost pe măsura așteptărilor.

După ce ansamblul ”Cununa” a impresionat cu dansul „Romana” pe scenă au pășit cu bucurie prichindeii, mândrii și dornici să le arate părinților ce buni dansatori sunt. Au jucat Hora, Învârtita și Hațegana și s-au bucurat de aplauzele binemeritate oferite de spectatorii care i-au primit cu multă dragoste.

Au urmat apoi, elevii Gimnaziului GD Teutsch, ansamblul  „Hârtibaciul”, Grupurile vocale  de la Clubul Elevilor, și de la Școala Populară de Artă Ilie Micu din Sibiu. A fost o avalanșă de cântece și jocuri populare, multe din ele aplaudate la scenă deschisă.

Cântând în grupuri sau solo tinerele interprete Maria Gherghel, Cezara Cernea, Edith Todor, Teo Sasu, Paula Moldovan, Denisa Roman. Andreea Silvestru și Adela Todor s-au bucurat de aplauze binemeritate.

Dansatorii din ansamblul ”Cununa” au dat măsura valorii lor prin virtuozitatea și eleganța cu care au prezentat suite de jocuri populare din diferite zone ale țării ,Banat, Câmpie,  Oltenia dar mai ales de pe Valea Hârtibaciului. Virtuozitate și eleganță însușită după multe ore de repetiții, după multă transpirație și după multe reprezentări pe scene din țară și străinătate.

Cu multă bucurie și aplauze au fost primiți veteranii ansamblului „Cununa„  unii dintre ei participanți la toate edițiile spectacolului „Dansul Generațiilor”. Majoritatea plecați prin alte părți pentru a câștiga o bucată de pâine, acum au revenit acasă ca să-și aline dorul și să se bucure de ceea ce le-a fost drag de când se știu, cântecele și jocurile populare. Și după modul cum au jucat au dovedit câtă dragoste au pentru tot ce-i spirit românesc. Privindu-le trăirea pe scenă mi-au răsărit în minte versurile lui Lucian Blaga: „O, vreau să joc, cum niciodată   n-am jucat/ să nu se simtă Dumnezeu în mine un rob în temniță – încătușat./ pământule, dă-mi aripi: săgeată vreau să fiu, să spintec nemărginirea…” Căci asta exprimă jocul românesc, nevoia de descătușare și zbor spiritual. Și asta au retrăit veteranii ansamblului ”Cununa” și trăirea lor a fost transmisă spectatorilor care i-a răsplătit cu îndelungi aplauze.

La frumusețea acestui  spectacol au contribuit și soliștii vocali ai Casei de Cultură  „Ilarion Cocișiu”,  Ioana Bogdan, Florin Părău, Constantin Vasilescu, Ioana Agârbiceanu ca și invitații speciali ai ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului”, Marcel Părău, Răzvan Năstăsescu și Daniel Rosalim.

În cadrul acestui megaspectacol au fost integrate și două spectacole, reprezentative pentru spiritualitatea ancestrală a satului românesc, „Apa izvorul vieții” și „Descântec”.

Scenariul  tabloului  „Apa  izvorul vieții„ a fost realizat de profesorul Ioan Sârbu inspirat după materialul informativ din cartea scriitorului Gherasim Rusu – Togan, „Viziuni  străvechi – ritualuri – credințe – obiceiuri românești”. Cântece și descântece, jocuri și incantații, ritualul căutării apei curate devine simbol pentru curățenia spirituală a omului, veșnic căutător de puritate. Tabloul are în centru pe descântătoarea satului, interpretată de Eugenia Ghișa, și tinerii ce –și află puritatea în izvorul curat al apei dătătoare de viață, asociată în tablou cu imaginea pruncului nou născut.

Valoarea artistică a acestui tablou a fost amplificată de soliștii Ioana Bogdan și Florin Părău aceștia reușind să sublinieze momentele cheie ale scenariului.

Înaintea acestui tablou al tradițiilor satului românesc, profesorul Mircea Drăgan Noistețeanu și-a prezentat al doilea volum monografic „Sărbători și obiceiuri la românii de pe Valea Hârtibaciului”, o lucrare amplă foarte bine documentată în care se regăsesc toate obiceiurile și ritualurile practicate în familiile de români din această zonă etnofolclorică, începând cu ritualurile de la naștere și terminând cu cele de la înmormântare.

Finalul acestui îndrăgit spectacol a fost un moment de cântece patriotice la care a participat și corul „Sfântul Nicolae”, interpretând împreună  cu toți membrii ansamblului „Cununa” o suită de cântece patriotice însoțite de aplauzele spectatorilor.

A fost un spectacol de înaltă ținută artistică, realizat cu mult profesionalism de profesorul coregraf Ioan Sârbu și profesoara Doina Părău. Au contribuit la acest succes orchestra condusă de Nicolae Vâștea și sonorizarea asigurată de Arpad Lorinczi care realizat și minunatul decor în care a avut loc acest eveniment prezentat de solista Ioana Bogdan și de Mihai Aldea.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *