Sărbătorirea Marii Uniri în satul Fofeldea
Asociația A.T.Laurian din Fofeldea, una din cele mai active asociații obștești, și-a propus ca în anul centenarului Marii Uniri să organizeze mai multe activități menite să pună în valoare zestrea culturală a satului lor, o zestre bogată în tradiții și personalități. În acest sens, asociația A.T. Laurian și Parohia Ortodoxă Fofeldea au organizat la Biblioteca ASTRA dezbaterea publică, „Fofeldea și Marea Unire” la care au participat locuitori ai satului și invitați din Sibiu.
Întâlnirea a început cu o fotografiere a fofelzenilor lângă bustul lui Treboniu Laurean, aflat în fața bibliotecii Astra.
Dezbaterile au fost începute de Ioan Gruncă, președintele asociației și principalul organizator al acestui eveniment. Acesta le-a mulțumit celor prezenți că au răspuns invitației și mai ales vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu, Marcel Constantin Luca, pe care l-a rugat să vină la masa prezidiului.
Ioan Gruncă a făcut o scurtă prezentare a personalităților din Fofeldea, August Treboniu Laurian, Daniel Cordescu un Mecena al satului, dr. Ioan Bunea primul director român al liceului GH Lazăr, numit după desăvârșirea Marii Uniri, personalități cinstite și comemorate de locuitorii satului.
Preotul Horațiu Barac a vorbit despre activitatea complexă a marelui tribun A.T.Laurian, primul președinte al Societății Academice Române și a remarcat preocuparea acestuia pentru dezvoltarea conștiinței naționale. Pe lângă manualele de istorie, de literatură și de gramatică a întocmit harta vechii Dacii „Charta Daciei moderne„ și a promovat numele de România în publicația „România Liberă”
Invitat să ia cuvântul, Marcel Constantin Luca le-a mulțumit organizatorilor pentru invitație, a apreciat activitatea Asociației A T Laurian, a locuitorilor satului Fofeldea care își cinstesc înaintașii și i-a felicitat pentru programul lor.
Adrian Popescu ziaristul și sculptorul care a realizat bustul celui mai iubit dintre fofelzeni, a lăudat preocupările asociației dar le-a atras atenția că este necesară implicarea tinerilor din Fofeldea pentru ca tradițiile și obiceiurile acestei comunități să fie păstrate.
Un moment de bună dispoziție le-a fost oferit celor prezenți de Lia Maria Bologa, doamna cântecului hârtibăcean. Aniversând 40 de ani de la prima apariție pe ecranul TV, aceasta a evocat cu emoție amintirile ei despre primele culegeri de folclor din satul Fofeldea, pomenindu-le pe tușa Leana Ciocu și pe tușa Mărie a lu Vecerzan, de la care a învățat primele cântece și mai ales Hora Fofelzenilor cântec de joc emblematic pentru acest sat.
Despre participarea ostașilor din Fofeldea la Marele Război de Întregire a Neamului a vorbit Matei Bucur care a prezentat un studiu documentar realizat de profesoara Dorica Bucur din Brașov.
După discuțiile protocolare cei prezenți au trecut la dezbateri privind situația actuală a satului, despre necesitatea unor lucrări edilitare, despre activitățile preconizate în acest an jubiliar.
Primul eveniment a avut loc duminică 25 februarie, când în biserica din sat a fost oficiat un parastas pentru A.T.Laurian la 137 de ani de la moartea acestuia. Apoi, în 28 mai, a doua zi de Rusalii, toți fofelzenii sunt invitați la întâlnirea fiilor satului, pentru a scoate încă odată Hora ai Mare pe ulița satului și a cânta împreună cu îndrăgita Lia Bologa.
Pentru toate acestea Ioan Gruncă i-a rugat pe cei prezenți să se implice, pentru ca satul să îmbrace cu această ocazie, haine de sărbătoare, cu flori și covoare la ferestre.
Ascultându-i, mi-am dat seama cât de actual este una din spusele lui A.T. Laurian –„Amar și amar. Cu toate acestea să nu ne pierdem curajul. Bun este Dumnezeu. Și istoria nu stă pe loc. Numai noi să fim oameni și să ne facem sacra datorie sub toate împrejurările. Vor veni și alte timpuri. (…) Să ne facem sacra datorie în toate împrejurările”.
Această sacră datorie vor să și-o facă oamenii din Fofeldea, față de marii lor înaintași, onorându-i și ducând mai departe tradițiile satului lor.
Comentarii de pe Facebook