Se întâmplă la Colegiul din Agnita
„Într-o țară așa de frumoasă, c-un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie, și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: SUNT ROMÂN!” –Alexandru Vlahuță
În acest fel am început și noi ultima lună a anului: Luna lui Cojoc, decembrie. Anul 2018 este un an de mare sărbătoare pentru noi, românii de pretutindeni, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Și nu am vrut să treacă oricum, ci ne-am mobilizat cu mic cu mare și am pus pe scenă o frumoasă serbare organizată de învățători și diriginți care, cu ajutorul elevilor au încântat publicul, primit tradițional cu pâine și sare, sosit la Casa de Cultură ”Ilarion Cocișiu”. La serbare s-a recitat, s-a cântat dar au fost prezentate și câteva frumoase scenete dedicate acestei zile. Elevii au avut multe emoții dar aplauzele spectatorilor i-au făcut să treacă peste și să prezinte un frumos program. Dar activitățile dedicate zilei de 1 Decembrie nu s-au sfârșit cu această manifestare. A doua zi la Centrul de Documentare și Informare a colegiului s-a organizat un concurs de desene și machete având aceași temă. Și aici elevii s-au prezentat la înălțime.
Seria proiectelor și activităților din școală este lungă, dar eu mă opresc asupra unui alt proiect desfășurat la noi în școală. Este vorba de Proiectul Rose, început în luna octombrie a acestui an. Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita a devenit beneficiarul unui grant în valoare de 315903 RON, finanțat din Schema de Granturi pentru Licee (SGL), derulată în cadrul Proiectului privind Învățământul Secundar – ROSE.
Acordul de grant semnat între Ministerul Educaţiei Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (MEN-UMPFE) are ca scop realizarea și implementarea subproiectului intitulat „Succes școlar – reușită în viață!”.
Proiectul va fi derulat pe parcursul a patru ani (2018-2022) și își propune ca obiectiv general creșterea calității procesului educațional prin sprijinirea sistematică a dezvoltării şi formării de competențe cheie, în vederea obţinerii unor performanţe şcolare ridicate, susţinerea şi promovarea examenului de bacalaureat şi acces ridicat la nivele superioare de educație.
Beneficiari direcți sunt elevii colegiului din clasele IX-XII.
Obiectivele propuse vor fi atinse prin realizarea atât de activități pedagogice și de sprijin, extracurriculare cât și prin activități de dotare.
Pe durata de implementare a proiectului se vor desfășura câteva activități: pedagogice și de sprijin, având un program de remediere, consiliere psihopedagogică și de dezvoltare personală – consiliere de grup. Se vor desfășura apoi activități extracurriculare ce vor cuprinde un program pentru performanță școlară, dezvoltarea personală și inserției socioprofesională, excursii tematice și de studiu precum și un cerc de limbi străine. Tot pe parcursul acestor patru ani se va renova o sală de clasă și se va realiza un catalog on-line.
Deși încheiem un nou an și ne apropiem de vacanță, în școală se muncește mult pentru serbările de iarnă, deoarece elevii, în special cei mici așteaptă cu înfrigurare pe bunul Moș Crăciun. Așa că repetițiile pentru noi scenete, colindele răsună pe holurile școlii. Ultima săptămână de școală este una magică, deoarece spiritul Crăciunului va fi peste tot și va cuprinde pe toată lumea. Cei care aveți copii sau nepoți la colegiu, nu ratați aceste evenimente pentru că Moșul nu uită pe nimeni!
În încheiere, cu colinde de Crăciun, vă doresc un an mai bun şi cu dragostea creştină, să primiți în dar lumină, zurgălăi de flori de gheaţă, mult noroc s-aveți în viaţă!
La mulți ani cu sănătate!
Prof. Dana Elena Zgabercea
Comentarii de pe Facebook