Dezvelirea Monumentului Eroilor din Iacobeni – motiv de sărbătoare

În 20 octombrie localitatea Iacobeni a fost împodobită cu steaguri tricolore pentru a sărbătorii Centenarul Unirii. Pentru acest eveniment  Consiliul Local și Primăria comunei Iacobeni au ridicat un monument în memoria eroilor din Iacobeni și satele Movile, Netuș, Noiștat și Stejăriș.

La dezvelirea monumentului au fost invitați și au luat parte IPS Dr Laurențiu Streza Mitropolitul Ardealului, Subprefectul Horațiu Marin, senatorul Arcaș Viorel, Protopopul Mihai Naicu, preoții din parohiile învecinate,  numeroși locuitori din comuna Iacobeni şi o Garda de onoare constituită dintr-un detașament de studenţi de la  Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”  din Sibiu condusă de Locotent Colonel Marica Ralea

Festivitatea a început cu trecerea în revistă a gărzii de onoare,  de către subprefectul Horațiu Marin.

A urmat momentul solemn al intonării Imnului de Stat al României şi apoi Primarul Ioan Vasile Cori, în aplauzele celor prezenți, a dezvelit monumentul pe care au fost înscrise numele eroilor din comună.

Slujba religioasă de pomenire a celor ce și-au jertfit viața pe altarul patriei a fost oficiată de IPS Dr. Laurențiu Streza.

Primarul Ioan Vasile Cori  le-a mulțumit celor care au răspuns la invitația de a participa la  omagierea  eroilor comunei și a făcut o prezentare a principalelor evenimente istorice care au dus la Marea Unire. A vorbit despre sacrificiul ostașilor români pentru credinţă, libertate și independență.

Au urmat alocuțiuni rostite de IPS Laurențiu Streza, senatorul Viorel Arcaș și Subprefectul  Horațiu Marin, care au subliniat rolul eroilor în devenirea istorică a României, necesitatea cinstirii lor și i-au felicitat pe primar și pe membrii Consiliului Local pentru realizarea acestui monument și organizarea unei sărbători dedicată Centenarului Unirii.

Pentru această realizare și pentru alte fapte creștinești, IPS Dr. Laurențiu Streza i-a acordat primarului Ioan Vasile Cori distincția creștină „Crucea Șaguniană” pentru laici, cu mențiunea că această distincție li se cuvine și membrilor Consiliului Local Iacobeni care i-au fost alături și l-au susținut în toate inițiativele.

În acordurile Imnului Eroilor,  pe soclul monumentului au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii Sibiu, Consiliului Local Iacobeni, Liceului Tehnologic Iacobeni, senatorului Viorel Arcaș și a Academiei „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Momentul solemn al acestui eveniment din comuna Iacobeni s-a încheiat,  în aplauzele celor prezenți, cu defilarea detașamentului de onoare  și a fanfarei militare.

Sărbătoarea din Iacobeni a continuat cu un spectacol folcloric pregătit de directorul Liceului Tehnologic, prof. Vasile Zămăcău. Spectacolul a avut  loc pe scena din parcul  localității, unde au jucat și au cântat ansamblul folcloric și corul din Iacobeni pregătite de profesorii Nicolae Secere, Lăcătuș Sorin și Doina Părău. Invitați de onoare au fost membrii ansamblului  folcloric „Plaiurile Jibertului”. Îndrăgita solistă Ioana Bogdan a prezentat spectacolul folcloric și a încântat publicul cu cântecele sale.

A fost o zi de toamnă frumoasă cu  momente frumoase, trăite cu bucurie de toți participanții.

Urmărește și distribuie pe:
error0

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *