Timp frumos și distracție în Zilele Culturale ale orașului Agnita

0

După atâta vreme ploioasă norii s-au retras și soarele a adus agnițenilor un plus de bucurie în cele trei zile de distracție numite „Zilele Culturale ale orașului Agnita” în care, de la primărie-n sus strada a fost ocupată de tot felul de instalații pentru distracția copiilor, de tarabe cu jucării, cu haine, cu dulciuri, de mese cu bănci apărate  de umbrele uriașe pentru consumatorii de mici și bere iar în capătul străzii o scenă pe care s-a cântat și s-a jucat.

După primirea invitaților în sala mare a Primăriei din Agnita, aceștia au defilat împreună cu ansamblurile artistice până la scena pregătită să înceapă spectacolul.

Pe scenă a urcat Costel Murgoci Viceprimarul orașului, însoțit  de membrii ai Consiliului Local Agnita,  invitați de la Prefectura și  Consiliul Județean Sibiu și  parlamentarii Viorel Arcaș și Nicolae Neagu.

După salutul adresat agnițenilor și invitaților  de către  Viceprimarul Costel Murgoci, acesta i-a invitat la microfon pe Sebastian Dotcoș, reprezentant al CJ Sibiu, administrator al județului, pe senatorul Viorel Arcaș și pe deputatul Nicolae Neagu. Aceștia au salutat inițiativa Primăriei și a Consiliului Local Agnita de a organiza o sărbătoare a orașului de asemenea amploare și le-au urat agnițenilor, distracție plăcută.

Desfășurându-se sub semnul aniversarii Centenarului Unirii, sărbătoarea de la Agnita a fost deschisă de ansamblul „Cununa” din Agnita și invitații din Republica Moldova, Doina Prutului din Cahul – Colibași și Vălenășițele din Cahul – Vălenu. După ce agnițenii și basarabenii și-au prezentat momentele folclorice, au realizat împreună un moment emoționant cântând cântecul  de suflet al celeilalte provincii înstrăinate, „Bucovină plai cu flori”.

Pentru primirea făcută și pentru bucuria de a participa la acest eveniment, invitații din Moldova de dincolo de Prut i-au oferit directorului Casei de Cultură din Agnita un colac de grâu curat, însoțit de un minunat ștergar tradițional. Mulțumindu-le pentru că au răspuns invitației și pentru că le-au oferit agnițenilor momente folclorice deosebite, Ioan Sârbu le-a acordat o Diplomă de Excelență, însoțită de o butelcuță în care presupunem  că era și un lichid tradițional de pe Valea Hârtibaciului.

După aceste momente cu încărcătură emoționantă deosebită, spectacolul a continuat cu dansuri și cântece prezentate de Ansamblul Folcloric Alma Vii, Școala Gimnazială G.D. Teutsch, Ansamblul Clubului Elevilor Agnita și Ansamblul de copii Hârtibaciul. Între momentele prezentate de ansambluri,  soliștii Tin Vasilescu, Ioana Bogdan și Răzvan Năstăsescu au susținut recitaluri folclorice  apreciate și aplaudate de spectatori.

Cei rămași pe la mese, după spectacolul folcloric, au avut plăcerea să-l asculte pe DJ. Marusa, care a încheiat prima zi a spectacolelor.

A doua zi, sâmbătă a fost dedicată spectatorilor tineri care i-au aplaudat pe soliștii și formațiile, Cosmin Chelcea, The Noise, Trupa Play, Emanoil Cârstea, Riff și  Vescan.

De o primire deosebită a avut parte folkistul Mircea Vintilă, ale cărui şlagăre n-au fost uitate şi spectatorii le-au cântat împreună cu el. După recital mai mulţi admiratori au vrut să păstreze o amintire şi s-au fotografiat împreună cu îndrăgitul chitarist.

Spectacolul din această seară a fost încheiat de agniţeanul Tin Vasilescu. Acesta a schimbat costumul popular şi, îmbrăcat într-o ţinută modernă, a încântat spectatorii cu şlagărele prezentate, susţinut cu aplauze şi jocuri de lanterne.

Duminică spectatorii au avut parte de un program de varietăţi.

Primele care au urcat pe scenă au fost elevele profesoarei Diana Cherciu de la Şcoala de Televiziune şi Modeling, care au defilat cu nonşalanţă, într-o veritabilă paradă a modei în care au dominat motivele iei româneşti, realizând un frumos moment de cultură estetică.

Ansamblul „Jucătorii” din Chirpăr au încins scena cu Sârba, Purtata şi Învârtita din Chirpăr dar şi cu dansuri ţigăneşti în care, câţiva tineri, cu tenul specific, au dat măsura farmecului acestor jocuri, spre încântarea publicului din care n-au lipsit mândruţele cu rochii înflorate şi tineri cu pălării negre, mândrii de portul lor şi bucuroşi de momentul artistic prezentat.

Din acest spectacol  n-a putut să lipsească îndăgitul agniţean Marcel Părău, mereu emoţionat în faţa publicului pe care îl iubeşte şi de la care se bucură de  foarte multe aplauze.

Ansamblul folcloric  „Cununa” din Moşna,instructor Adrian Wonerth  a fost aplaudat pentru un frumos tablou coregrafic şi pentru Haţegana de la Moşna.

Jucătoarele din Bruiu pregătite de Cristina Caloian au încântat din nou agniţenii cu jocurile Banu Mărăcine şi Brâul din Bruiu

Formaţia vocal-instrumentală condusă de Nicolae Vâştea avându-i ca solişti pe Marius Ghizăşan şi Florin Coşorean au susţinut un frumos recital folcloric.

Pentru un repertoriu de genuri muzicale diverse, formația Țârcă s-a bucurat de aplauzele publicului .

Solistul Eugen Pistol din Geoagiu a adus pe scenă frumuseţea cântecului hunedorean cu învârtite, jiene, şi Țarina de la Abrud.

Formației HarMonyBand din Sfântu Gheorghe i-au fost necesare 30 de minute pentru a-și instala aparatura dar așteptarea a meritat  și publicul a ascultat cu plăcere un recital muzical de calitate.

Tenorul Marian Buzilă, prezent pentru a doua oară într-un spectacol la Agnita, și-a început recitalul cu arii din opere celebre, l-a continuat cu șlagăre din muzica ușoară iar după ce a îmbrăcat costumul popular românesc, a cântat împreună cu publicul cântece din folclorul patriotic.

Cele trei zile de spectacole din Agnita au fost încheiate de solista Monica Opra. Mândră că s-a născut în Agnita, că a copilărit aici unde are mulți prieteni,  Monica, acompaniată de formația HarMonyBand, a ținut și a reușit să-și încânte admiratorii cu un minunat recital de șlagăre internaționale. Pe ultima ei melodie, cerul senin al orașului s-a umplut de artificii, minunate  ploi de stele căzătoare.

Așa s-au încheiat „Zilele Culturale” ale orașului Agnita în care toți cei prezenți au putut afla câte ceva care să le ofere bucurie, inclusiv cârcotașii care au căutat și poate au găsit noduri în papură.

De reușita acestor evenimente, inițiate de Primăria și Consiliul Local al orașului Agnita, se face vinovat Ioan Sârbu,  directorul Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” care împreună cu Paul Hârțoagă și Aurelian Stoica a gestionat trei zile de distracție pentru agnițeni și pentru  musafirii orașului.

Comentarii de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *